Vilken fantastisk respons!

27 juni 2019

Hej! Nu är jag hemma i vackra Småland och fantastiska Värnamo efter att ha fått byta ut vandrande och paddlande till två dagar med föreläsningar för personalen på Myrornas butiker i Linköping och Norrköping. Tvättmaskinen går för fullt med svettiga underställ, sura paddelhandskar och strumpor. Efter en god middag som min underbara hustru Linda gjort har jag nu lagt mig i sängen för att skriva några rader om insamlingen och jag är såå tacksam för responsen från er!

Eftersom jag aldrig tidigare har gjort en insamling på det här sättet har jag inte haft en aning hur detta skulle tas emot. Jag var ganska spänd när jag alldeles nyss loggade in och tittade om det kommit in några pengar. Jag behövde dubbelkolla med miniräknaren två gånger innan jag var säker och då blev jag så oerhört glad att jag blev helt varm inombords! 27 000 svenska riksdaler har ni varit med och samlat in totalt sedan förra veckan. Asså, jag är helt tagen och så brutalt glad! Kom hit så bjuder jag på kaffe och bulle! (renköttet är slut)

Till dig och alla andra som swishat slantar vill jag från djupet av mitt hjärta säga TACK! Från inswishade femtiolappar till tusentals kronor från människor jag känner väl till människor som jag inte har en aning om vilka ni är - TACK!

Nu är vi äntligen på g med insamlingen och målet på femtio tusen känns helt plötsligt nåbart.
I kväll vill jag därför skriva lite om de människor vi skall möta i oktober nere i Etiopien. Förhoppningsvis kan det ge dig, dina vänner och arbetskollegor en lite bättre bild om vilka dom är och vad jag vill bistå dem med. Det kan också hjälpa dig, om du vill uppmuntra dem att vara med och ge en gåva till en riktigt bra grej,

Så vilka är det vi möter och vad tänker vi göra?
På bilden ser du en ung man och kvinna från ett av ungefär tjugo folkgrupper i Omodalen som ligger i sydvästra Etiopien. Folket heter Nyangatom. Dom är semi nomader och kan stanna en längre tid i ett område i sin by och när betet är sämre flytta till ett annat område i t.ex Sydsudan i ett tillfälligt mobilt läger med boskapen. Ibland flyttar man närmare Omofloden under perioden då man odlar majs. I Nyangatomfolket precis som i många andra folk tillhör man olika klaner.

Karakteristiskt för Nyangatomfolket förutom att dom är semi nomader, är att de praktiserar månggifte, deras huvudsakliga näring är boskapsskötsel och dom bor i sydvästra Etiopien och sydsudan. För det här folket existerar inte en gräns mellan länderna som det gör för oss när vi tittar på kartan. Dom lever på västra sidan av Omofloden som rinner söderut ner i Kenya. Dom är besläktade med Toposafolket i Sydsudan och Turkhana folket i norra Kenya. Med de närliggande folkgrupperna pågår konflikter i området som handlar om betesmarker och vatten.

I de stora förändringarna som sker i landet ,där det här folket är nomader och driver enkelt jordbruk samtidigt som industrialismen snabbt etablerar sig, med sockerplantager och fabriker, stora asfalterade vägar och utvinning av olja och mineraler blir utmaningarna stora. Enorma.

Identiteten som folk och hur man lever sitt liv utmanas. Slätterna exploateras, deras vandringsstråk försvinner, möjligheten att kunna leva det liv dom har levt påverkas. Vad kommer detta innebära för dessa människor frågar jag mig...vad är framtiden hos en ung Nyangatom flicka eller pojke?

Det är tjugo unga motiverade människor i det här området som vi skall möta. Tio killar och tio tjejer. Och vi skall möta dom för att dom skall ha samma rätt att få möjligheten att bli den bästa verisonen av sig själv, så att de kan få växa upp stolta över vilka dom är men också kunna få hopp och tro för att det finns en väg vidare i en framtid och omvälvande värld som för dom, förändras väldigt fort. Kan vi genom FLOW Academy (Future Leaders Of the World) ge dem uppmuntran, inspiration, kunskap och vägledning så är det värt allt!

Vänner och alla er som jag inte känner, återigen ett jättestort tack från djupet av mitt hjärta för er gåva. Om ni orkar så gör gärna vad ni kan för att berätta om den här insamlingen för era nära, kära och kollegor.

Jag lovar att jag tänker göra mitt allra bästa för att den här insatsen på en plats de flesta av er aldrig komer vara i närheten av, skall bli till glädje för dom här ungdomarna. Vill du jag skall komma till din arbetsplats eller något annat sammanhang efter semestern och berätta om detta så tveka inta att höra av er till mig. En gåva till detta kan man swisha in på 1236760052 och märka insättningen med "FLOW".
23 000 riksdaler till så är vi i mål:)

Nu somnar jag lycklig och laddar för ett härligt perosnalevent med Swedrive i morgon. På lördag fortsätter vi med FLOW Adventure från Motala på cykel till Norrköping. Fortsätt följ med på bloggen och dela den gärna med era vänner.

Over and out!
/Anders