Vad är du tacksam för?

18 november 2019

Hej,
Nu är vi mitt i hösten eller vintern beroende på vart vi bor i vårt avlånga land. Jag tillhör den gruppen av människor som älskar den mörka årstiden. Jag tycker det är mysigt att klä på sig ordentligt och gå ut i regn och rusk och snö. Det jag gillar är naturens olika uttryckssätt och att få vara ute. Lika mysigt tycker jag det är att sitta ihopkurad inomhus och fika, ha levande ljus o hela mysfarbrors paketet. Men det är inte alla som känner så, utan tycker hösten är en riktigt jobbig period. Här kommer några tankar om det.

Det här kan vara en bild, om än haltande, på hur vi påverkas av omgivningen. människor, trender, miljö, materialism, värderingar, ambitioner etc. Jakten på "det perfekta vädret" i livet om ni hajar bilden? Många människor söker efter solskentet på livets alla områden och påverkas starkt när det inte är som man vill att det skall vara. Man söker ett bra liv och man söker kvalitet.

För mig har begreppet livskvalitet upptagit min tankeverksamhet under en tid. Livskvalitet är två bra ord sammansatta till ett. Liv och kvalitet. Bra så långt. Men det jag har funderat på är vad livskvalitet egentligen är per definition? Olika för olika människor såklart, men ändå. Jag möter så många människor som kämpar sig fram igenom livet, för en del som en lång mörk och regnig höst. Och man längtar med all rätt efter solen, ljuset och värmen.

Men här har jag funderat lite kring vad vår längtan kan göra med oss om vi inte är vaksamma: Jag tror vår längtan efter något bättre, efter det vi ibland kallar för livskvalitet tyvärr blir kontraproduktivt? Jag ser att längtan, jakten efter livskvalitet skapar press och stress. Ska det vara så? Det tror inte jag.

Jag tror tacksamhet är grunden för äkta livskvalitet. Det är inga vetenskapliga fakta jag bygger detta på (även om de troligen finns forskning på hur vi kan styra våra tankar i en positiv riktning), men egna beslut och egna erfarenheter. Jag har märkt att mitt sätt att förhålla mig till livet jag lever faktiskt påverkar mitt mående i extremt hög grad. Jagar jag "livskvaliteten" vad nu det är kan jag lätt bli pressad och stressad eftersom jag börjar jämföra mig mot någon form av norm jag sätter upp igenom att titta på andra.

Därför skulle jag vilja uppmuntra dig att pröva detta som jag själv praktiserar:
I stället för att göra en lista på allt du tror du måste ha eller måste bli för att må bra, skriv i stället ner en lista med fem saker som du är tacksam för och låt i stället dessa påverka din syn på sann livskvalitet. Jaga inte ihjäl dig, låt denna veckan fylla dig med tacksamhet. Det är du värd!

Hälsningar
Anders