PUNKT.

12 november 2018

För många år sedan, faktiskt på 1900 talet fanns det en mötesplats som kallades för PUNKT och som startades av en ung ledare som hade passion och kunde ta aktion. Det var en mötesplats för ungdomar som innehöll spex och roligheter, mingel och mat och som avslutades med en utmaning. Olika varianter av den här mötesplatsen fanns på olika ställen över hela Sverige i olika storlekar och mötte en hel generation med ungdomar. Det jag fäste mig vid häromdagen då jag bläddrade i gamla mappar sen min tid som ungdomsledare var just den ledarens tänk kring begreppet punkt. En punkt betyder slutet på meningen. Men det innebär också att en ny mening skall skrivas. Så sant. I vårt självledarskap är det tänket livsviktigt. Ibland behöver vi nämligen sätta punkt.

På bilden kan du se en mycket vacker plats. Avskild på höjden med space för återhämtning och reflektion. Ett antal sådana platser finns noterade i min lilla anteckningsbok. Platser som hjälper mig sätta punkt. Ett par platser har jag i lapplandsfjällen, några platser norr om Gävle ute vid kustbandet, och ett par platser här i vackra Småland där jag bor sedan många år. Platserna betyder mycket för mig då dom hjälpt mig att sätta punkt men också att påbörja något nytt. 

Jag har aldrig trott och kommer aldrig tro att det är så enkelt som att åka upp på nån fjälltopp, eller strand eller till ett vindskydd ett par dagar, för att sedan komma tillbaka till livets puls, och bara se hur allt helt plötsligt fungerar. Däremot inte bara tror jag, men vet, genom egna erfarenheter att en punkt hjälper mig att avsluta en negativ trend och få påbörja en positiv trend. Då kan ett kortare miljöombyte vara värdefullt. I alla fall för mig.

För ett tag sedan började jag fundera på hur jag skulle kunna hjälpa andra ledare som sätter sig i samma situation som jag gjorde? Från att ha växt in som ledare med både passion och aktion övergick mitt ledarskap mer och mer i aktion men utan passion. Det var ingen annans fel, det var jag själv som inte  gav mig själv tiden att växa som människa och ledare. I dag är min aktion åter driven av passion och det är en fröjd av få praktisera ledarskap igen. Anledningen till att jag har fått studsa tillbaka är att jag satte punkt för en negativ trend och påbörjade en positiv trend.

Genom goda vanor kan jag i dag hitta tillbaka till det goda ledarskapet i mitt eget liv och förhoppningsvis bli ett exempel och en vägvisare för andra. Men det finns andra som likt mig själv inte vattnar och vårdar sin människa och sitt ledarskap, och som hamnar i samma spiral som jag själv satte mig i. Här vill jag kunna få bidra med någonting som skapar ett mervärde för andra människor och hjälpa dem sätta punkt. The Re-Leadership Jourey kan bli din punkt. 

Från årsskiftet kommer jag genomföra ett antal RLJ i Småland där jag tar med ledare i 72 timmar till en avskild plats där vi arbetar med att hitta tillbaka till det ledarskap vi en gång sade ja till. Ett ledarskap med passion och aktion där goda vanor hjälper oss att praktisera det goda ledarskapet. I augusti kommer jag tillsammans med Magnus Österman på EuroAcademy att genomföra en RLJ i Lappland. Med om RLJ kan du läsa om inom kort på en helt ny webplats som vi lägger ut.

31 jan - 2 feb kör jag RLJ i "pilotmode". Jag kommer erbjuda sex platser. Under dessa 72 timmar kommer vi arbeta utifrån tre punkter. Recharge. Refocus. Restart.  Det är en vistelse i vildmarken som gäller med övernattning i tält. du kommer få lyssna till ett par föreläsningar, få individuell coachning, äta gott, och reflektera kring ledarskap med andra ledare. Jag håller med all utrustning förutom dina kläder och din ryggsäck. En packlista får du i samband med anmälan. Vill du veta mer om RLJ och vår körning i jan/feb i "pilotmode" kontaktar du mig på 0768-222722 eller anders@fivecontinents.se

Det goda ledarskapet som vår värld behöver på alla plan är ett ledarskap jag tror du sade ja till en gång. Kanske har du i dag gjort en resa genom olika utmaningar som fått dig att sakta driv bort från den ledare du hoppades få bli och vara? RLJ är din chans att sätt punkt för en negativ spiral och kunna påbörja en positiv spiral i ditt ledarskap och liv.

Jag önskar alla fantastiska ledare därute lycka till. Ge inte upp - du behövs!
Hälsningar Anders Ahlenius