MÅLET - ett bra boktips i juli

18 juli 2019

Mitt i semestertider kan mål kännas som det sista vi vill tänka på. Nu är det ju tid för vila, återhämtning, sol, sömn, avkoppling och sköna kvällar med goda vänner. @DaneDeaner illustrerar väl vad semester handlar om för mig med sin fantastiska bild. Trots det måste jag bara berätta om en bok jag läser som sätter igång mycket goda tankar inför uppstarten efter semestern.

Jag gissar att många fungerar som mig under de lediga veckorna? Vi funderar lite kring hösten, framtiden, att hitta den bästa pulsen framöver med mål och mening? Det är väl också en del av vilan, att reflektera och börja planera? Många har säkert läst boken jag vill nämna, men för mig är den en helt ny och väldigt angenäm bekantskap. MÅLET, skriven av Eliyahu M Goldratt (och JeffCox).

Även om jag inte är så väl insatt i tillverkningsindustrin trots många vänner och kunders rötter i den myllan, fångade boken, skriven i romanform, mitt intresse från sida nummer ett. Jag fick boken som gåva av Thomas Olsson, VD på det välskötta företaget Åre Produktion, efter ett möte i april. Nu blev det tid att läsa den. Boken handlar om hur man kan öka effektivitet och lönsamhet inom tillverkningsindustrin. I boken utvecklar Eliyahu Goldratt sina idéer som berör livet som helhet. Familjens välmående, fabrikens väg mot utveckling och hur man finner lönsamhet i verksamheten.

Här skildras en människas liv och utmaningar med stor igenkänningsfaktor oavsett vilken bransch vi arbetar i. När jag läst boken har jag kunnat känna igen mig själv i många situationer och vägskäl. Hur skall jag leva för att räcka till som make, pappa, vän, kollega, ledare, konsult och människa? Hur hittar jag en väg som är hälsosam i livet med nära och kära? Hur kan jag utveckla en framgångsrik verksamhet, och hur mäter jag framgång? Hur finner jag lönsamhet, och vad är lönsamhet? Vad är egentligen MÅLET?

För mig ger boken mig tre viktiga områden att reflektera över under de kommande veckorna:
1. Jag vill så gärna må bra och gå bra tillsammans med min familj. Hur kan jag hitta rätt på den resan?
2. Jag vill utveckla mitt företagande och göra det som jag brinner för. Vilka nycklar behöver jag använda mig av för att kunna låsa upp den potential jag vet finns inom mig?
3. Lönsamheten. Vad är lönsamhet för mig? Är det en väska full med pengar? Nej. Missförstå mig inte, jag tjänar väldigt gärna pengar. Men vad är lönsamhet för mig egentligen?

Jag vill påstå att vi alla eftersöker en gott liv med nära och kära med hälsa och hälsosamma relationer. Jag vill också påstå att vi alla önskar få vara den bästa versionen av oss själva och igenom den kunna utveckla människor och verksamheter i rätt riktning. Jag vill också påstå att vi alla önskar leva liv där vi är lönsamma, vad nu det kan innebära rent konkret för oss.

Så, när vi nu är mitt i sommaren, njut och försök landa mjukt i vilans rytm. Ta dig den viktiga tiden för reflektion över dessa tre viktiga områden jag nämnt, eller andra som du behöver hitta en väg i. Kanske finner du de viktiga svaren du behöver för att må bättre och gå bättre som människa när sommaren övergår i höst? Jag önskar dig en riktigt skön sommar och en bra start på hösten.
/Anders

Förresten!
Vill du starta upp hösten med att samla ditt ledarskap och din personal så kan jag erbjuda dig en mycket fin personalupptakt med god mat, bra aktiviteter, inspirationsföreläsning och en vacker miljö. Jag ger dig ett prisvärt erbjudande där allting ingår och där det blir smidigt för dig. Du bestämmer område, datum och tid. Jag ordnar resten.

Är det ledar och grupputveckling du önskar fokusera på i höst kan jag erbjuda er en spännande och utvecklande resa med "Dynamic Management" som du kan läsa mer om på https://www.dynamic-management.se/

Om något av detta låter intressant så tveka inte att höra av dig till mig via mail eller telefon under sommaren. anders@fivecontinents.se eller 0768-222722

Med vänlig hälsning, 
Anders Ahlenius