Jag väljer glädjen

21 mars 2019

Jag väljer glädjen. Det får låta hur det vill. Käckt, pumpat, glättigt. Det bryr jag mig inte om. Jag väljer glädjen och menar det verkligen. Jag har varit med om en hel del i mitt liv, som de flesta av oss. Det finns framgångar och motgångar av varierande grad, och det finns sorg, smärta, glädje och - genuin glädje. Den kommer inte av sig självt om du frågar mig. Detta baserar jag inte på forskning utan på egna erfarenheter från livets resa fram tills nu. Jag väljer glädjen. Vad väljer du?

Titt som tätt får jag höra att jag är en positiv människa. Vad det kommer ifrån vet jag inte helt säkert. Men jag vet att jag försöker välja det. Det bottnar nog i att det finns tillräckligt av utmaningar i livet och väljer jag att problematisera allt livet består av så blir ju livet till slut ett problem som skall lösas i stället för ett mysterium som skall upplevas? Så vill i alla fall inte jag leva dag ut och dag in. Visst har jag mina svackor och perioder av prövningar, men vem har inte det. Skall jag verkligen låta dom forma mig och fjättra mig? Inte en chans!

Att välja glädjen för mig betyder inte att jag låtsas som att prövningarna inte finns där, men det betyder att jag väljer mitt förhållningssätt och vägen jag vill försöka vandra igenom livet. På bilden ser du Christer, en av mina goda vänner. Christer är inte förskonad från prövningar och utmaningar. Dom finns även i hans liv. Men han väljer glädjen, och det tror jag är rätt väg. Glädjen tror jag vi väljer för att ett positivt förhållningssätt gör att vi mår bättre. Det är min erfarenhet.

Jag tror också att tacksamhet är en viktig ingrediens i ett liv där glädjen blir lättare att hitta. När vi bestämmer oss att försöka ha ett positivt förhållningssätt, och när vi kan lista ett antal saker och relationer som vi är tacksam för, då kommer glädjen slå rot, växa och blomma ut. Är inte det något vi alla önskar i livet? Det tror jag helt säkert. Nog kan vi ha lite olika sätt att vara, en del är försiktiga, lite skeptiskt lagda innan fakta finns på bordet medans andra vaknar med ett leende för det mesta. Men vi kan helt säkert träna på och lära oss ha en positiv inställning, träna på att lista det vi är tacksam för, och träna oss på att välja glädjen över det som faktiskt är bra. 

Om jag skulle lista alla motgångar och problem som livet bestått av får jag en lång lista: Dumheter jag gjort och gör, besvikelser över tillfällen i livet som jag aldrig tog, min rygg som ofta gör ont, mitt ena ben som är för kort, mediciner jag måste äta för att mina värden skall vara bra, relationer med nära och kära som jag kunde ha vårdat bättre i livet osv. Ja du har säkert en liknande lista du med lätthet kan skriva om du vill. Men det finns andra listor vi kan skriva! Yes! 

Det finns goda minnen, goda relationer, goda erfarenheter och massor av gott i nuet vi kan räkna upp om vi bestämmer oss för det. Där hittar du din träning, om du vill. Vad är positivt i ditt liv? Vad känner du tacksamhet för? Vad ger dig sann glädje i livet? Även om du har prövningar i livet finns det säkert också saker du kan känna tacksamhet och glädje över.

Inför helgen vill jag uppmuntra dig att göra en bra lista:
1. Positiva saker i ditt liv.
2. Vad du är tacksam för.
3. Var har du din glädje.

Så ta fram ett papper och en penna, koka en kopp kaffe eller en kopp the, luta dig tillbaka och reflektera över detta. Välj en väg som får dig och din omgivning att må bättre. Välj glädjen! Det är du värd!

Trevlig helg!
Anders Ahlenius