FLOW - FUTURE LEADERS OF THE WORLD

26 oktober 2018

Framtidens ledare finns där vi minst anar det. Från Omodalen i Etiopien till gatorna i Stockholm City och ut över hela vår planet, finns unga människor som av olika anledningar inte har fått samma förutsättningar som många av oss andra, att upptäcka sin fulla potential. Det är så verkligheten ser ut, men det betyder inte att vi skall acceptera det och fokusera på jag, mig själv och mitt. Det måste finnas något vi kan göra!

När jag var liten hade jag precis som alla andra barn en dröm. Jag skulle bli sjökapten. Min kompis skulle bli polis. Min syster skulle bli rockstjärna. Vi hade våra drömmar och en del nådde hela vägen medans andra nådde en bit på vägen. Jag tror att alla som växer upp bär på drömmar. Trots det blir livet något helt annat än vad drömmen målade. För en del förbyttes drömmarna till mardrömmar.

Det finns ingen som växte upp och sa: När jag blir stor skall jag sitta i fängelse, när jag blir stor skall jag vara narkoman eller alkoholist. När jag blir stor skall jag vara Aids sjuk, när jag blir stor skall jag vara fattig. När jag blir stor skall jag ha minnen av övergrepp och våld osv. Ingen började sitt liv med den sortens tankar. Men så blev det för en del.

När jag har arbetat i fattiga och utsatta områden i Sverige, Etiopien, Lettland, USA, Holland och England har jag mött ett oräkneligt antal unga människor där drömmen dog. Det gör ont i hjärtat varje gång jag möter en blick som inte längre tror på drömmen. Det var just därför jag lade märke till bilden i den här artikeln. Daniel Steen, ambulanssjuksköterska från Jönköping tog bilden nyligen i en del av världen där jag arbetar regelbundet.

Killen på bilden är fullt koncentrerad på att kicka en skottkärra framåt. Varför han håller den som han gör har jag ingen aning om. För mig ser det väldigt fel ut. Kanske har ingen lärt honom hur man kör en skottkärra? Eller så har han hittat ett sätt att köra skottkärran på ett bättre sätt än det jag har lärt mig? Men det jag fastnade för i bilden var hans blick. Den säger mig att han är på väg framåt mot ett bestämt mål.

Jag vet att han är en av miljontals unga människor som vill framåt och är på väg framåt. Många har en fantastisk spirit! Dom gör sitt yttersta med vad dom kan och vad dom har. Många kommer gå långt eftersom dom fokuserar just på vad dom har och kan i stället för på vad dom inte har och inte kan. Men hans blick säger något mer. Blicken berättar att det finns en potential i den unge pojkens liv. En potential som, om den vattnas, vårdas och får blomma ut, kan skapa skillnad till det bättre för honom och människor i hans omgivning. Kanske är han rentav en av världens framtida ledare? Jag tror det!

Därför tänker jag göra det jag kan för att vattna, vårda och hjälpa unga ledare att slå ut i full blom. För många år sedan jobbade jag med iden om ett växthus för unga ledare som av olika anledningar inte kan blomma ut i sin fulla potential. Nu är iden åter på ritbordet och jag börjar se det ta form och är så oerhört inspirerad. Kan detta bli en verklighet? Jag tror det!

Under den kommande månaden jobbar jag för att världens framtida ledare skall kunna erbjudas ett växthus där vi får vattna deras potential, vårda deras potential och förhoppningsvis få se när deras potential slår ut i full blom. Kan detta växthus bli en verklighet? Jag tror det! To be continued...

Önskar dig en trevlig helg,
Med vänlig hälsning Anders

#detgodaledarskapet #godavanor #futureleadersoftheworld