Har du goda vanor?

20 augusti 2018

I helgen var jag och min kära hustru Linda bjuden på bröllop. Dessutom fick jag förmånen att vara vigselförättare vilket var oerhört hedrande. På ett bröllop påminns man om att åren går. Fast jag själv tycker att jag är ung, max tjugonio, har åren faktiskt gått och jag fyller femtio år senare i höst. Ibland känns det som att livet går väldigt fort, i går var man singel och i morgon är man farfar - typ.

Det bröllopet mötte så många härliga människor som jag var ledare för då dom var tonåringar. Nu är dom vuxna, starka, framgångsrika och är samhällsbyggare, mitt i karriären och med livet framför sig. Det var så oerhört inspirerande att träffa dem. Energi, glädje, förväntan och ett signalvärde som sade att ingenting är omöjligt. 

Det som slog mig den här dagen var de goda vanor jag kunde höra att brudparet och deras vänner ständigt återkom till i sina tal. Goda vanor som att göra det lilla extra för varandra, att boosta varandra, att vara rädd om varandra, att vårda kärleken och vänskapen till varandra och mycket mer. Det var så berikande att lyssna på alla tal, och just de goda vanorna som lyste igenom. Tack till brudparet och deras vänner! 

I mina egna reflektioner utifrån detta, tänkte jag på mitt och Lindas liv tillsammans med våra barn. Vilka goda vanor har vi försökt ha? En och annan god vana har vi nog haft på våran väg tillsammans under tjugosju år - still going strong. OBS: Vi slår oss definitivt inte på bröstet för at tha hållit ihop så länge, utan känner snarare tacksamhet för att vi kunnat hitta en väg tillsammans genom alla de skiftningar i livet som vi människor passerar i olika säsonger.

Däremot konstaterar jag att goda vanor har varit en hörnsten i vår familj, och att dom har bidragit till vi tittar framåt med förväntan och stor äventyrslust inför livet nu och framåt. Inför veckan och säsongen som ligger framför skickar jag därför med två saker till oss alla: 1. Vad har du för goda vanor? 2. En lista på goda vanor som alla fantastiska människor på lördagens bröllop signalerade.

1. Vad har du för goda vanor?
En fråga på både det personliga planet, men också på det professionella planet. Frågan går reflektera över ensam, tillsammans med partner och familj, men du kan också arbeta med frågan tillsammans med dina kollegor. Med den här frågan kan ni bryta en negativ kultur, en känsla av stagnation och komma vidare, framåt. Lycka till!

2. Goda vanor - tips från bröllopsgästerna
- Gör det lilla extra för varandra i vardagen
- Ge varandra energi
- Vårda vänskap och relationer

Dessa goda vanor går som redan nämnts reflekteras över inte bara på det personliga planet men också på det professionella planet. Hur kan du göra det lilla extra för dina medarbetare, och hur kan du lära dina medarbetare att göra det där lilla extra för kunden? Eller....hur kan dina medarbetare lära just dig att göra det lilla extra;)

Vill du ta ett ordentligt tag kring arbetet med att skapa goda vanor i ditt sammanhang på skolan eller på arbetsplatsen så hör gärna av dig till mig så kan vi tala med om hur vi skulle kunna arbeta tillsammans. Önskar dig en fin vecka med goda vanor och i ett gott ledarskap.

Med vänliga hälsningar
Anders Ahlenius
Personlig och professionell ledarskapstränare

#detgodaledarskapet #godavanor #dynamicmanagement #idi #fivecontinents