Från söndagens vandring

24 juni 2019

God morgon! Jag tänkte berätta lite om gårdagens vandring innan jag väcker grabbarna och tar morgonkaffet innan vi åker ner och lägger i kajakerna inför dagens etapp på Vättern från Jönköping och paddling norrut. Det skall bli skönt att få vila fötterna i dag efter gårdagens vandring och enligt väderprognosen ser vi ut att få en bra dag med vindstilla fram till klockan elva och sedan motvind, dock acceptabel med några sekundmeter.

I går lämnade vi Jönköpingsvägen 58 klockan 05:00 för vandring till Jönköping. Efter en kopp kaffe gav vi oss av och hann inte mer än etthundrafemtio meter innan vi möttes av vännerna Mikael och Maria Axelsson som önskade oss lycka till. Maria hade på sig en klänning från Etiopien dagen till ära. Vilken start! Deras uppmuntran levde jag på resten av hela den långa dagen.

De första tre milen på asfalt upp till platsen där vi skulle gå in på munkaleden, "the donut trail":) gick väldigt bra och den svala luften och en förväntan på att vara igång gjorde vandringen okomplicerad. Vi möttes av våra fruar Linda och Caroline som serverade pannkakor med sylt och grädde och kaffe. Efter en halvtimmes vila gick vi vidare och nu började det kännas lite mer. Efter en smal stig kom vi så småningom in på en fin vandring genom gröna fält och fantastisk vacker natur. 

Vid Byarum hade vi passerat fyrtio kilometer och just då kändes det fortfarande bra även om det började kännas ordentligt i fötterna. Här mötter Anders Liljeqvist upp mig, Marcus och Stefan och efter en paus vandrade vi vidare. Helt ärligt, härifrån kommer jag inte ihåg så mycket av vilka ställen vi passerade men det var fortsatt väldigt vackert. Fram till ca femtiofem kilometer, ja kanske sextio kilometer var det Marcus som hade sin tuffaste period och jag som tyckte det fungerade bra innan Marcus kom in i andra andningen och jag började få det riktigt besvärligt. Stefan som sprungit ultramarathon trummade på i sina löparkläder från Apladalens löparklubb och hjälpte oss hålla ett jämnt tempo och se till att pauserna inte blev för långa.

När vi kom till samhället innan Taberg, kommer ej ihåg vad det hette, mötte Camilla Liljeqvist oss med tunnbrödsrullar, bullar och kaffe. Resorp vätskeersättning fick vi också om jag inte minns fel. Nu var ingen av oss speciellt kaxiga längre. Nu hade alla ont och var vädigt stela. Även om vädret, sällskapet och vandringen fick tio poäng kände vi att, nu kan vi det här. Vi stapplade vidare, inte längre med entusiasm, mot Taberg där Stefan och Anders tackade för sig och blev upphämtade. Tack för att ni hängde med oss!

Från Taberg handlade det bara om att ta ett steg i taget. Marcus linkade på femtio och jag stapplade på bakom. Det kändes som att vi aldrig skulle komma fram och de sista femton kilometrarna blev det många småpauser. Vad nio på kvällen var vi till slut framme hemma hos mina svärföräldrar Gert och Anita Fållsten där vår följebilschaufför Robert Tedenby väntade, och efter spaghetti och korv, en dusch och lite kaffe somnade vi klockan tio.

Tack till alla er som uppmuntrade och servade oss under gårdagen, det betydde mycket. Mer än en gång funderade jag varför vi gjorde detta i går. Kan man inte samla in pengar på ett smidigare sätt? Jo det kan man säkert. Men det här är mitt sätt att försöka skapa uppmärksamhet kring vikten av att vi ger alla unga människor möjligheten att få bli den bästa versionen av sig själv. Det lilla äventyret för mig och mina vänner handlar om ett stort uppdrag som vi alla kan få vara med och genomföra.

Här i Sverige har vi verkligen allt! Jag tycker verkligen att vi bor i världens bästa land där möjlighten att leva ett bra liv med mål och mening är tillgängligt för de allra flesta. Men i en del  i andra länder och i olika sammanhang här hemma i Sverige har inte alla samma möjligheter och det är därför jag vill försöka hjälpa unga människor vidare. I höst skall vi göra en insats i Etiopien och i vår skall vi försöka göra det på ett par ställen i Stockholm. FLOW - future leaders of the world, handlar om att ge inspiration, vägledning och coaching till dem som av olika anledningar är begränsade pga okunskap, fattigdom och utanförskap. Hoppas du vill vara med och hjälpa mig att genomföra detta.

Om du vill det kan du swisha in en gåva på 1236760052 och märka gåvan med "FLOW",

Nu väcker jag grabbarna med kaffe och sedan laddar vi upp för dagens paddling. Önskar dig en fantastisk måndag.

/Anders