Ensam är inte stark

26 juni 2019

Godmorgon! I går avslutades första delen av av två när det gäller vårt lilla äventyr med att ta oss från Värnamo till Stockholm. I del ett har vi vandrat från Värnamo till Jönköping, och sedan paddlar från Jönköping till Motala. Nu väntar tre dagar med föreläsningar och personalevent i Linköping, Norrköping och hemma i Småland innan vi fortsätter från Motala mot Stockholm med cykling, löpning och paddling under sex dagar. Här kommer lite glimtar från gårdagen.

I går morse då vi vaknade på Getingaryds camping aningen ömma men förväntansfulla inför dagen visste vi att vi behövde ha tur med vädret för att nå Motala. Det började bra och var alldeles vindstilla då vi gled ut i vattnet och började få igång kropparna. Det har blivit några liknande utmaningar genom åren, men denna känns ändå lite speciell.

Visst, jag har testat vasaloppet, lidingöloppet, stockholm marathon, vansbrosimmet,vätterundan och en del andra motionslopp. Jag har dessutom gjort en del av dem på väldigt korkade sätt, åkt vasaloppet med telemarksskidor och plastpjäxor, cyklat vätternrundan med mtb med dubbdäck, cyklat från Skövde till Vansbro på mbt dagen innan simingen och sedan cyklat tillbaka dagen efter. Jag har dessutom gjort ett antal pannbensvandringar uppe i Abiskofjällen, bl.a Nikkaluokta - Abisko non stop.

Men detta känns speciellt eftersom vårt lilla äventyr har ett större uppdrag. Det vi gjorde som unga var mer en kul grej och utmaning men denna gången är det en dimension till också och det känns väldigt meningsfullt. Jag vet inte hur mycket pengar vi lyckats samla in än men i kväll skall jag ta reda på det och uppdatera er. Målet är ju 50 000:- Vill du vara med och hjälpa oss nå målet kan du swisha in en gåva på 1236760052 och märka insättningen med "FLOW".

Ok, tillbaka till gårdagens paddling. Då vi lagt ut försökte vi hålla oss till planen. 5 km paddling och sedan några minuters vila sittandes i kajaken, sedan fem kilometer till innan vi sträcker på benen och tar kaffe eller mat. Det fungerade bra de första 5 milen. En mil tar ca 2 timmar och även om man paddlar i badshorts och tshirt är man blöt och frusen då det är dags för rast, trots att det är varmt och solen skiner. Då åker byxor och fleecejackan på.

Naturen vi upplevde i går var fantastsik. Branta klippor, grottor och steniga formationer omgivna av kristallklart vatten som kontrast till den gröna vegetationen gav oss naturälskare mycket energi.

Men sen vet alla ni som genomför motionslopp och tränar att man har sina ups and downs under så här långa dagar. Ibland vill man bara ringa sjöräddningen och be om att få bli räddad och ibland känner man sig stark och oövervinnerlig. När jag hade mina downs fanns Marcus där med hejarrop, uppmuntran och lite godis. När han hade sina downs så uppmuntrade jag honom och bjöd på rökt renkött. Fast det ville han inte ha?! Det kändes nästas som en skymf men eftersom det var min vän Marcus så lät jag det vara. Men hur kan man inte vilja ta emot rökt renkött?

Allteftersom dagen fortskred gjorde det lite mer ont och krafterna sinade. När motvinden kom vid klockan fem så blev det riktigt motigt. Då pluggade jag i hörlurarna och krämade på med lite Deep Purple och kunde pressa några kilometer till. Marcus lyssnade säkert på hip hop, det såg ut så på paddeltagen.

Sista rycket gick över Motala ström i motvind och elände men till sist var vi i mål efter 65 km och klockan 21:30 kunde vi blöta och huttrande byta om utanför vår följebil. Vi avlsutade dagen med varsin räkmacka för halva priset, en påse chips, kexchoklad och en cola. Natten har bara gjort ont men fy vad nöjda vi är att vi kommit så här långt.

Nu drar jag till Linköping för att föreläsa om "Goda vanor". Marcus har fått både ipren och voltaren och ett glas vatten. Han har alltså lika ont som mig? Det trodde jag inte, han var helt övermänklig i går på sista milen. Hoppas han får sova ett par timmar till. jag är så tacksam för att Marcus är med mig på hela äventyret, och även i Etiopien senare i höst.

Vänner, önskar er en fantastisk dag!
Glöm inte att vara tacksam för det du har, i stället för att gnälla över allt som du inte har. Stay positive!

Hälsningar Anders