Del 8 - Goda vanor

16 oktober 2018

Hej på er! Nu är jag hemma i vackra Småland efter några dagar i lika vackra Åre. Det är dags att skriva de sista raderna, för den här gången, kring vikten av goda vanor. Både det personliga och det professionella livet behöver goda vanor. I den här serien har jag reflekterat kring goda vanor utifrån Stephen Coveys bok där han i tur och ordning går igenom vikten av att: Vara proaktiv, börja med målet i sikte, göra det viktigaste först, tänka vinna-vinna, försöka förstå sedan bli förstådd, skapa synergier och...Vässa sin såg.

När det gäller att vässa sågen handlar det inte om ett specifikt område, men om en återkommande process där vi gör vad vi kan för att låta de goda vanorna hjälpa oss att praktisera det goda ledarskapet, både på det personliga och professionella planet.

Det finns många områden vi försöker praktisera goda vanor på. Vi försöker stoppa i oss rätt mat och vi försöker röra på oss och sova ordentligt. Detta är goda vanor som hjälper vår kropp att må bra. Vi försöker uppdatera oss, ta in nya saker, eller sysselsätta oss med det som utmanar vårt intellekt. Det är goda vanor som stimulerar och utvecklar vår hjärnas kapacitet. Vi är tillsammans med nära och kära och försöker leva i kärleksfulla relationer. Det är goda vanor som stimulerar vårt hjärta. När vi hjälper andra människor och försöker bidra till att världen blir en bättre plats för flera så skapar vi goda vanor för själen. 

 

 

Goda vanor är livsviktiga för vårt och andras välmående och uveckling. Jag är nog varken bättre eller sämre än någon annan när det gäller den kontinuerliga vässningen av sågens alla tänder, men håller med författaren om att vi kommer må bättre och gå bättre igenom livet om vi kan hitta goda vanor som vi också ständigt vässar.

I helgen var jag tillsammans med ett sammanhang i Åredalen och undervisade om kärlekens kraft. Det kanske låter som en märklig rubrik, men personligen älskar jag rubriken och vad den signalerar, tron på kärleken som energikälla.
Att älska livet och människor ger oss energi som kan göra stor skillnad i vilket sammanhang som helst!

Människorna jag fick förmånen att vara tillsammans med lever nära naturen med vandring, löpning, paddling, träning, fiske, jakt och mycket annat som en viktig del av sin vardag. Rättvisefrågor, hållbarhetsfrågor, miljön och livskvaliteten för alla människor är också centralt. Jag fick tillsammans med några av dem se effekten av hur vässandet av en god vana faktiskt hade förändrat mitt liv.

Ett inslag som varje dag den gångna helgen bestod av vandringar ut på fjället. Jag fjällvandrar gärna och älskar naturen men tänkte att detta nog skulle bli en utmaning för mig. Dom är van att va på fjället, dom är van att röra på sig...Men det jag upptäckte dessa dagar mellan våra samlingar var att de två senaste årens arbete med och vässa min såg när det gäller kroppen faktiskt hade gett resultat.

För två år sedan började jag promenera regelbundet, en mil om dagen. Anledningen var att jag hade fått börja äta mediciner och dessutom behövde utveckla goda vanor för hälsans skull. För ett år sedan började jag också träna regelbundet på ett crossfit gym i Värnamo. Tack VärnamoCrossFit370 för det ni betyder för mig och många andra!
I dag är det både promenade roch träning och dessa goda vanor har inneburit mer kvalitet i livet för mig. 

Glädjen jag kände på dessa vandringar i helgen kunde jag alltså direkt härleda till en god vana som jag hade implementerat i mitt liv och sedan arbetat på att vässa. Detta är inget som jag kan göra check på och sedan lämna, det är en never ending story. Goda vanor har precis som mjölken ett datum. Vi bestämmer själva hållbarhetens längd på våra goda vanor.

Säkert kan även du hitta ett område som du vill utveckla goda vanor på och sedan vässa regelbundet och det får bli min uppmuntran och utmaning till dig. Två frågor att fundera på:
1. I vilket/vilka områden utifrån Stephen coveys disposition som du hittar i ingressen, kan du implementera eller utveckla goda vanor?

2. På vilket/vilka övriga områden i livet kan du implementera eller utveckla goda vanor? 

Jag önskar dig en fantastisk fortsättning på veckan! Våga vässa din såg! Våga utveckla goda vanor i ditt liv!
Våga lev det goda ledarskapet - både på det personliga och på det professionella planet!

Med vänliga hälsningar
Anders Ahlenius

Vill du komma vidare som chef/ledare eller ta din perosnal/team med på en utvecklingsresa så hjälper jag er gärna på vägen. Just nu lyfter jag särskilt fram en halv/heldag som handlar om jaget, laget och uppdraget samt ledarutvecklingsprogrammet Dynamic Management. Du kan läsa mer på www.fivecontinents.se