Del 7 - Goda vanor

8 oktober 2018

Denna veckan reflekterar jag över ytterligare en god vana - Att skapa synergi. Ensam är inte stark. Tvärtom, så är tillsammans bättre. Mycket bättre. Synergi betyder att samarbeta. I ett sammanhang där vi själva bara vill höra vår egen röst kommer resultatet bli tysta vänner och medarbetare. Vem vill ha det så? Inte jag i alla fall. Att däremot lyfta fram sina ideer och låta medarbetarnas respons och deras egna ideer berika och förbättra ert gemensamma uppdrag är en mycket mer givande resa. Lättare? Knappast. Bättre? Absolut.

När jag har mina sämre stunder går jag i försvarsställning. Jag blir defensiv. Jag jämför mig med andra, men då alltid med fel utgångsläge. Vi tenderar som människor att spegla vår egen insida med andras utsida och det är aldrig en bra start på att hitta synergi. Vad menar jag? Jo, när vi kämpar med oss själva, både på det personliga och professionella planet så är självförtroendet och självkänslan lägre än när vi mår bra. När vi då, i vår dåliga period tittar på andra som åtminstonde till det yttre är i en stark period, så blir skillnaden enorm och vår dåliga period förstärks.

Därför är min erfarenhet att det är väldigt viktigt och träna på att bli trygg med att omgivningen besitter styrkor och erfarenheter, och som jag kan uppskatta och bekräfta oavsett var jag själv befinner mig känslomässigt. Att kunna bekräfta och uppskatta andras styrkor har hjälpt mig komma igång på ett positivt och konstruktivt sätt.

Att kunna uppskatta andra och vad dom är bra på är alltid en god start då vi söker synergi, där ett plus ett blir tre. För några veckor sedan hade jag en workshop för en ledningsgrupp vars chef alltid är uppmuntrande. Det är inte säkert han alltid har en bra dag. Precis som oss andra så kämpar även han säkert med saker i livet. Men min erfarenhet är att han alltid kan lyfta och bekräfta människorna han möter. Det är en väldigt stor förutsättning för att också kunna möta människor och skapa synergier.

Tänk på alla dom som du möter denna veckan i sammanträden, möten, eller på hemmaplan. Du och jag kan alltså välja hur vi vill gå in i varje situation. Antingen med att vattna den dåliga känslan: Dom är på ett sätt och jag är på ett annat sätt. Vi är olika det kommer inte gå. Jag mår dåligt dom mår bra. Jag känner mig svag han/hon ser stark ut osv. Eller så kan vi träna på att gå in i varje situation med ett annat mindset: Vad är dom här människorna bra på? Vad har dom för ideer? Vad brinner dom för? Vilka gemensamma referenspunkter har vi? Kan vi skapa magi tillsammans om vi sätter oss ner och delar våra ideer och perspektiv med varandra? Lätt att säga men inte alltid lätt att tillämpa.

Jag tänker i alla fall ta mig an den här veckan med synergin som en väg framåt tillsammans med andra människor. Det börjar alltid med tacksamhet för mig. Tacksam för att få vara ett original bland alla andra original,  i stället för en av många kopior. Tacksam för att kunna få möta människor med olika begåvning och kunnande på så många olika områden, vilken rikedom! Tacksam att få vara en människa som får samarbeta med andra människor där vi gör varandra så mycket bättre, där vi hittar synergi kommer vi skapa bra energi.

Jag möter gärna dig och ditt team för att utmana och inspirera för det goda ledarskapet, goda vanor och vägen till en god kultur där ni mår bra och går bra, både perosnligt och professionellt. Önskar er alla en fantastisk vecka.

Med vänlig hälsning

Anders Ahlenius