Del 5 - Goda vanor

24 september 2018

Hur vinner vi utan att orsaka en annans förlust? Kan vi se oss som vinnare om det blir på bekostnad av någon annans väl? Är vinsten skön om det åsamkat någon annan ett svidande nederlag? Denna veckan reflekterar jag från vackra Stockholm över den fjärde av de sju goda vanor Stephen Covey skriver om i sin bok ”De sju goda vanorna”. 

Frågorna jag inleder med i min reflektion kan upplevas provocerande för de tävlings inriktade och för den som ser sig som framgångsrik, utifrån perspektivet att vi tävlar mot varandra och att dom som tävlar bäst vinner. Men är det verkligen så vi skall tänka?

Sedan jag var liten har jag troget följt mitt ishockeylag genom medgång och motgång. Brynäs IF. När dom har vunnit SM guld har jag glatts med dem och när dom haft motiga säsonger jag jag känt med dem. I slutändan har jag dock alltid försökt påminna mig om att det är en sport. Visst, individerna som är professionella ishockeyspelare med personliga mål och ambitioner som är deras allt under hela karriären lever för detta under många år av sitt liv, det har jag den största respekten för. Men i slutändan är ishockey en sport att utöva, underhållning för åskådarna men samtidigt en livsviktig hörnsten i samhället utifrån allt gott föreningarna skapar.

Min uppgift är inte att förminska sport (som jag älskar) men att belysa frågan om vad vinst egentligen är? Vinst handlar om så mycket mer än segrar och prestationer. Att vinna är också en del i vår terminologi på arbetsplatser och i karriären. Men om vi vinner, innebär det då också att någon förlorar? Absolut, Men måste det vara så? Jag instämmer i Coveys uppfattning om att det finns en högre väg vi skall söka. Att vi hjälper varandra att vinna.

Vi kan både vara djärva, driftiga och framgångsrika som chefer, ledare och som människor överlag, samtidigt som vi inte blir det genom att köra över andra människor, trampa på dem eller förolämpa dem på sättet vi firar våra vinster. Vi kan vara framgångsrika samtidigt som vi är ödmjuka, visar varandra hänsyn, respekterar dom vi konkurrerar med genom att bemöta dem som våra medmänniskor.

På den arenan vi befinner oss i det här livet, är den högre vägen den väg där vi söker ett gott samarbetet och den ömsesidiga förståelsen för varandras ambitioner främst. Det går före sökandet efter en mer primitiv konkurrens där störst och starkast vinner. Det kan aldrig vara en framkomlig och hälsosam väg i förlängningen. Så vad skulle hända under denna veckan om du försökte se din omgivning som samarbetspartners - och inte konkurrenter? Går det?

Kanske ser du den tanken som naiv och orealistisk? Men att se människor i din omgivning som potentiella samarbetspartners tror inte jag kommer göra din väg framåt och uppåt svårare. Jag tror snarare att din väg blir lättare, roligare och mer meningsfull. Fler bra affärer och fler goda relationer. Att skapa goda relationer genom att vara generös, söka den andres bästa och tror det bästa om varje människa du möter är garanterat mer hälsosamt än att leva i en negativ sorts konkurrenskultur. Utmanar dig därför denna veckan att jobba för att ha ett mindet där målet är win-win.

Önskar dig en fin vecka,

Med vänlig hälsning från ett vackert Stockholm

Anders Ahlenius

Personlig och professionell ledarskaps tränare

#detgodaledarskapet #godavanor #dynamicmanagement #idi #fivecontinents