Del 4 - Goda vanor

21 september 2018

Inför helgen då hösten kickar in på allvar reflekterar jag över den tredje av de goda vanor Stephen Covey listar i sin bok ”sju goda vanor” - Att göra det viktigaste först. 

First things first. Ända sedan vi var små barn har vi velat göra det som känns bäst först. Längtan och lusten efter lek styr i prioriteringarna. Eller...ibland finns det nog inte ens en plan, vi bara åker med. Going with the flow. Med åren får vi lära oss att göra saker i rätt ordning med varierad framgång. Att först göra läxorna och sedan leka. Att först städa rummet och sedan titta på tv. Att först tjäna pengar och sedan spendera dem. 

Som barn har vi mer förståelse hos omgivningen för leken och lusten vilket såklart är sunt, men med åren och med ansvaret blir det viktigare för oss att verkligen göra det viktigaste först. Men hur skapar vi goda vanor? Det är inte något som händer automatiskt. Det kräver både vilja och disciplin, Men också en insikt om att vi kommer må bättre och gå bättre, både på det personliga och på det professionella planet. Men att göra saker i rätt ordning på arbetet, som chef, som ledare, som team är trots det inte givet. Även där tenderar vi att styra undan saker som kan kännas svåra, besvärliga och tunga. Vi är ju människor.

Så frågan är - hur lär vi oss att se vad som är det viktigaste?
Är det pengarna eller livet? Är det karriären eller familjen? Är det beslutsfattandet eller relationerna? I det stora perspektivet lever vi i spänningsfältet att hantera helheten. Allt vi står i kan generellt ses som viktigt, men vad är det viktigaste av allt som är viktigt? Här finns vår värdegrund som roder och från dessa en kurs vi sätter ut för att komma rätt. 

I det dagliga perspektivet skall också prioriteringar göras. Uppgifter och händelser skall rangordnas men blir lätt hanterade på uppstuds. Ett bra sätt och lära sig göra det viktigaste först för mig har varit listor. Listor låter inte så avancerat, och det är precis det som är poängen.

Inför varje månad listar jag det som måste prioriteras i rätt ordning. Jag bokar upp tid för att genomföra det och tummar inte på den. Inför varje vecka gör jag en lista på de kontakter som jag måste ta och sedan rangordnar jag dessa. Även detta avsätter jag tid för. Även på områden som familjelivet, träning och sömn försöker jag hitta ett sätt att göra det viktigaste först. Lätt är det alltid inte, men det går, och blir med tiden en god vana.

Min erfarenhet av att inte söka en rytm, ett system, en god vana på detta området resulterar varje gång jag kommer ur det, i stress, oordning och obalans. Därför är jag mer än någonsin en vän av goda vanor - särskilt när det gäller att göra det viktigaste först. Det är inte alltid lätt att prioritera och balansera, men vi har mycket att vinna på att göra jobbet. Det börjar med att tänka efter före. Så ta dig tid för reflektion, eftertanke och planera vad som är det viktigaste av allt viktigt. Det komme löna sig.

Önskar dig en trevlig helg

Anders Ahlenius

Personlig och professionell ledarskaps tränare