Dag 2 Flow Academy

27 oktober 2019

Hej,
I går var vi både glada, inspirerade och förväntansulla efter den första dagen tillsammans med ungdomarna som vi tränar dessa dagar. Det fungerade bra med både lokal, teknik, mat och upplägg. Men framförallt var dynamiken god och det var tydligt vilken potential vi såg i individerna och gruppen.

Gårdagen inleddes med Anne Wolf från Euro Academy Sverige, som undervisade om vikten av att se sin potential. Ungdomarna fick arbeta med bilden av ett träd där dom fick reflektera över sina rötter, sin identitet och sin potential utifrån sina talanger och skills. Det blev en härlig rivstart med mycket samtal och ett frågebatteri som aldrig tog slut. Att se dem sitta i både grupper och individuellt och ivrigt arbeta måste man uppleva. Jag var så oerhört tacksam över Annes och gruppens energi.

Efteråt var det dags för fikapaus. Då bjöds det på frön och nötter. De flesta ungdomarna dricker the med socker och de vuxna etiopierna dricker en blandning av kaffe och the med mycket socker. Dom säger så här: Vi tycker om lukten av kaffe, men smaken av the. Ja varför inte? Jag testade en sådan och det var riktigt gott. Fikastunderna mellan våra samlingar gör mycket för relationsbyggandet och vi had een helt annan connection med ungdomarna under gårdagen vilket kanske inte är så konstigt. Först skall dom kolla in oss lite och bilda sig en uppfattning, innan dom vet var dom har oss. Inget konstigt med det.

Efter fikat fortsatte Macus Johansson från KD Feddersen i Värnamo med att undervisa om hur vi kan återvinna plast. Marcus har kört hela abc kursen med dem, molekyler, polymer etc. Jag personligen begriper inte mycket av detta utan konstaterar bara att han får både mig och ungdomarna att förstå vad plast är, vad man inte skall göra med plast och vad man kan göra med plast. I går gick han igenom de olika numreringarna av olika plaster och hur återvinning och återanvändande av plast kan se ut. Det blev samma sak i dag, tusen frågor och ett fantastiskt engagemang.

Vid lunchen bjöds det på ris och köttgryta vilken vi missade då vi gick tillbaka till vårt boende för lite vila innan eftermiddagen. Då vi kom tillbaka berättade personalen att ungdomarna ätit upp all mat dom lagat. Vi fann dem vilande på bänkar och ute i trädgården med paltkoma XL. Det blev ju såklart en utmaning att få igång dem efter den måltiden. Den här samlingen undervisade jag om resan vi i Sverige gjort under tiden från jordbrukssamhälet och in i industri samhället. Jag berättade om vilka utmaningar det innebar för människorna vars livsrytm och levnadssätt på många sätt förändrades, men också om de fördelar och den välfärd som följde med utvecklingen. Sedan använde jag vår resa i Sverige med den som dom nu befinner sig på: Dom går från jordbrukssamhället in i industrisamhället och kommunikationssamhället samtidigt, och i en mycket större hastighet än vad vi gjorde. Utmaningarna för dem är enorma men skall också ses som en fantastisk möjlighet - om dom kan lära sig att navigera rätt.

Det viktiga är att dom inte glömmer vilka dom är, att dom inte tappar fotfästet, att dom inte går vilse, men att dom fortsätter vara dom människorna dom är. Att ha sin kultur och sina traditioner utmanade av förändringar är på många sätt en balansgång. En del saker måste skyddas, värnas och bevaras medans en del saker behöve romvärderas och anpassas till en helt ny tid. Detta är fantastiska individer och folket som dom tillhör har alla förutsättningar att klara av den resan om dom bestämmer sig för det.

Sista passet för dagen sydde Anne ihop då dom fick jobba med processen då man startar upp ett företag. Även här blev det ett fantastiskt engagemang men vi förstod också att det varit mycket för dom att ta in. En av de unga kvinnorna sade att det känns som att hjärnan kokar av alla processer som dragits igång. "Ni ger oss svar på en massa saker men det föder ännu mer frågor. Och det är en underbar känsla."

På kvällen åt vi den nationella maten tillsammans med eleverna efter att vi utmanat tre stycken av dem och dela sitt liv och sina drömmar för alla andra. Det var starka berättelser och gripande storys dom delade med gruppen och känslan var underbar då Charles, en av ledarna inom Nyangatomfolket berättade om va dhan arbetar med och vikten av att odla goda relationer med de andra folken i regionen där det periodvis är starka spänningar och konflikter.

När vi gick tillbaka till vårt pensionat var vi tacksamma att vi får vara en del av detta. Inom Euro Academy där jag och Anne verkar är en av våra drivkrafter att jobba med ledarskapsutveckling - for a world well led. Det känner jag att vi fick göra igår. Efter lite bananer, papaya, annanas och knäckebröd sade vi god natt.

I dag är sista dagen med ungdomarna och vi går ner till dem med en förväntan på ännu en fantastiskt dag.
Vill du veta mer om dessa dagar och FLOW Academy så anmäl dig gärna till vår festkväll i Värnamo lördag den 23 oktober kl 18:30 på Mr.Cap, Bredastensvägen 2. Det blir god mat, inspiration, musik och berättelser i bild och film från dagarna här nere. Dessutom auktionerar vi ut ett konstverk gjort av Lars Axelsson till förmån för arbetet med FLOW. Biljetten flr kvällen kostar 250:- och du beställer den via mail på anders@fivecontinents.se

Hälsningar teamet genom Anders